APK

apk_icon
Wat wordt er eigenlijk verstaan onder de APK? En welke rechten en plichten brengt dit met zich mee? Autobedrijf Centraal helpt u verder!

Wat is APK ?
APK (Algemene Periodieke Keuring) is de verplichte keuring van uw auto. Na goedkeuring krijgt u een keuringsrapport. Als uw auto wordt afgekeurd heeft u in elk geval twee maanden voor reparaties en herkeuring. De APK geeft geen garantie dat uwrdw_erkend_bedrijf-kl voertuig de rest van het jaar veilig en onderhoudsvrij blijft. Het blijft dus belangrijk om regelmatige controle en onderhoud uit te laten voeren.

Waarom APK ?
De keuring is vooral gericht op de veiligheid van uw auto (remsysteem, bandenprofiel, verlichting, gordels e.d.), maar ook steeds meer op de impact voor het milieu (door het checken van de samenstelling van uitlaatgassen bijvoorbeeld).

Wanneer laat ik mijn auto APK keuren ?
Auto’s met benzinemotor worden na vier jaar voor het eerst gekeurd. Dan nog twee keer om het jaar en daarna jaarlijks.
Auto’s die op diesel of LPG rijden worden na drie jaar voor het eerst gekeurd en daarna jaarlijks.
U krijgt een brief van de RDW als de APK datum nadert. Zorg dat uw auto op tijd gekeurd is, anders krijgt u een fikse boete . Ook wanneer u daarna zonder geldige APK rijdt riskeert u elke keer weer die boete.
Klik op de nummerplaat om te zien tot wanneer de APK geldig is voor uw auto.

nummerplaat
Wat zijn de kosten van een APK ?
Autobedrijf Centraal berekent voor APK benzine € 45,= en voor diesel € 35,= extra.
Bij een onderhoudsbeurt is APK gratis. U betaalt alleen de afmeldkosten.

Waar kan ik terecht voor een APK keuring ?
Elk autobedrijf dat is erkend door de RDW (zie RDW-schild of oranje RDW-sticker) voert APK keuringen uit. Bij veel autobedrijven kunt u zonder afspraak uw auto laten keuren. Combineert u de keuring met een onderhoudsbeurt, dan is de APK soms gratis. Bovendien weet u dan zeker dat uw auto wordt goedgekeurd. Autobedrijf Centraal is zo’n gespecialiseerd autobedrijf.

Wat als ik het niet eens ben met het resultaat van de APK ?
Bent u het niet eens met de afkeuring van uw auto? Dan kun u een een herkeuring aanvragen bij de RDW. Hier zijn kosten aan verbonden. U krijgt het bedrag echter terug als uw auto inderdaad ten onrechte is afgekeurd. Let op: bent u het niets eens met de afkeuring van uw auto, ga dan direct in beroep bij het RDW APK-Centrum Nederland (bel met 0900-0739, € 0,10 per minuut).

APK Tips

  • Maak van tevoren afspraken over de keuring. Bijvoorbeeld dat Autobedrijf Centraal (grote) reparaties vooraf met u bespreekt.
  • Stel belangrijke reparaties niet uit tot de APK. De problemen worden vaak steeds groter en de kosten hoger.
  • Vanaf twee maanden voor de APK-datum mag u al laten keuren. Dat kan handig zijn als u op vakantie gaat of reparaties verwacht.
  • Simpele reparaties (zoals ruitenwisserbladen) kunt u vaak nog even zelf doen.
  • Neem uw kentekenbewijs mee als u een APK laat uitvoeren (deel 1 of het nieuwe deel 1a).

Openingstijden

Maandag en Dinsdag
8.00 - 17.00 u.

Woensdag gesloten

Donderdag en Vrijdag
8.00 - 17.00 u.

Zaterdag en Zondag gesloten

Oude Maastrichterstraat 27
6162 BD Geleen

Maak een afspraak

Autobedrijf Centraal maakt geen gebruik van online afspraken, wij verzoeken u vriendelijk om telefonisch een afspraak te maken.

Ons telefoonnummer:
046-4231170